top of page
Sök

Ris eller ros - vad ska man kasta på brudparet?

Efter vigseln är det ju dags för den traditionella riskastningen! Detta tillfälle är en favvo för bröllopsfotografer, både för ett det är lite ikoniskt för men även för den otroliga mängd glädje och energi. Är dock ris verkligen det bästa alternativet?

Det traditionella har alltid varit just riskastning även om det mer och mer började dyka upp diskussioner kring hur bra det egentligen är för t.ex fåglar och miljö. Vi bröllopsfotografer har dock sedan länge förespråkat annat än just ris eftersom det inte alltid blir så bra bilder! Det är nämligen inte alls skönt att få vasst ris kastat i ansiktet och det leder såklart till att brudparet blundar mycket och vänder bort sina ansikten. Sen är ris inte heller det roligaste att försöka städa upp efteråt!


Så med tiden har det kommit fler och bättre alternativ och här nedan kommer jag lista de olika alternativen samt för och nackdelar, för att hjälpa er välja vad ni ska ha på er dag.




Ris

Åter till det här med att ris skulle vara farligt för fåglar - detta är faktiskt en myt. Ris är inte farligt men det finns en del andra nackdelar att ha i åtanke ändå.

Ris är väldigt hårt och att få det kastat mot sig gör att man automatiskt försöker vända bort ansiktet, blundar och till och med tar upp en arm för att skydda sig - då får man inte så fina och glädjefyllda bilder.

En annan nackdel här är också att riset rör sig så fort genom luften att det kan se lite konstigt ut på bild och det faller också snabbt till marken så man får se till att det är många som kastar och kastar regelbundet.

En annan nackdel, som i och för sig inte drabbar er som brudpar, men den stackars vaktmästaren/ansvariga personalen som får städa upp efter allting - de får det minst sagt slitigt. Det kan vara bra att fråga innan man bestämmer sig vad som är godkänt där man har sin vigsel.



Rosenblad och blomblad

Detta är faktiskt min personliga favorit! Och skälet till detta är att det blir SÅ fint på bild. Blombladen kan också vara i en färg som passar temat på bröllopet och eftersom de är lite större så syns de bättre på bild och faller saktare till marken vilket gör att man hinner få många fina bilder!

Eftersom de är mjuka är kommer brudparet inte heller ducka undan för att undvika att få dem i ögonen. Blomblad är också väldigt romantiska med tanke på att man t.ex lägger blomblad på en säng eller i badkar för romantikens skull. Det enda negativa jag har kommit på med blomblad är att det är lite dyrare.

Generellt behövs inte heller någon städning eftersom blomblad ju finns naturligt överallt på sommaren och ses inte som nedskräpning.

Den största nackdelen man ska ha i åtanke är att det är ganska svårt att kasta blomblad långt så se till att gästerna står rätt så nära.


Konfetti

Konfetti är mycket populärt som alternativ och man kan välja och vraka bland olika stilar, former, färger och utseende. Ha dock i åtanke att det behövs mer kraft än man tror att smälla av en konfettikanon, och det blir lite trist om inte alla utlöses samtidigt, vilket har hänt på flera bröllop. Testa gärna innan!

För miljön och städningens skull - ta reda på om konfettin ni köper är nedbrytbar och om den t.ex smälter bort när det regnar.


Såpbubblor

Okej, om man vill slippa ALL form av städning - då ska man satsa på såpbubblor. De gör sig också otroligt mycket bättre på bild, glänser och glittrar i solen, de gör inte ont att få på sig och det enda negativa är väl att man får ha gäster med starka lungor så att det blir ett ordentligt flow av bubblor hela tiden.

Det är även ett billigt alternativ, bra för miljön, blir ingen nedskräpning och de blir superfina på bild då de stannar länge i luften. Den enda nackdelen med såpbubblor är om det blåser! Så om ni är osäkra på vädret, som vi alltid är i Sverige, ha med någon backup som t.ex rosenblad.


Blanda!

En ganska ny trend är att blanda olika saker att kasta på brudparet. Jag har ofta sett en blandning av såpbubblor och rosenblad och de gör sig väldigt fina tillsammans med sina lite olika och unika egenskaper.



KOMMER MER!



bottom of page